Reisverslag Bouwreis Nicaragua 2017

5 November, 2017

Zoals u wellicht weet, hebben wij naar aanleiding van ons 30-jarig jubileumfeest in september jongstleden een mooi bedrag kunnen doneren aan Stichting Homeplan, een stichting die huizen bouwt in derde wereldlanden voor de mensen die het 't hardst nodig hebben. Namens directie en medewerkers van Gepla willen wij onze gasten via deze weg nogmaals hartelijk danken voor het mede mogelijk maken hiervan!

Los van deze geldelijke bijdrage werd er tijdens de feestavond tevens bekend gemaakt dat onze collega Tom eigenhandig een bijdrage mocht gaan leveren in Nicaragua, om precies te zijn in Granada, Managua en León. Tom is inmiddels weer thuis en kijkt terug op een zeer indrukwekkende reis. Hij heeft een reisverslag gemaakt dat hij via deze weg graag met u wil delen!

Reisverslag Bouwreis Stichting Homeplan - Nicaragua 2017

 

Dag 1: vrijdag 13 oktober

Na een reis van maar liefst 24 uur was het zover: bestemming bereikt! Na het ontbijt zijn we met de groep in een bus naar de hoofdstad van Nicaragua, Managua genaamd, gereden. Klein probleempje: de bus was voor 14 man en wij waren met 16 personen... Met een beetje improviseren en proppen begonnen we onze sightseeing door Managua. We reden door naar een school in Leon waar we de komende dagen mochten logeren. Op die school waren op dat moment jongetjes met een “bal” aan het gooien: een papieren prop met plakband.

Even later arriveerden ongeveer 50 vrijwilligers van TECHO. Allemaal studenten die hun weekend opgaven om een huis te bouwen voor de armeren in hun land! TECHO is een organisatie die de armen in Latijns Amerika helpen door, samen mét deze armen, te bouwen aan een betere toekomst.

Dag 2: zaterdag 14 oktober

Om 6 uur ‘s morgens werd iedereen gewekt en werd er samen met de 50 studenten ontbeten. Daarna vertrokken we gezamenlijk in een Amerikaanse schoolbus, wederom tot aan de nok toe gevuld met materialen en personen, richting de bouwplaats. Nadat alles was uitgepakt en iedere groep compleet was maakten we kennis met de families waar de huisjes voor werd gebouwd. We liepen samen door een straat waar de woningen bestonden uit golfplaten en zeilen. Overal lag er rotzooi en dikke stenen op de onverharde weg. Kleine kinderen liepen er rond op blote voeten. Een indrukwekkend beeld, je realiseert je op zo’n moment meteen weer hoe goed je het wel niet hebt.

Wij hadden de eer om voor de familie Gomez een huis te bouwen. Met het zonnetje in de rug (35 graden) begonnen we! Eerst met de fundering: houten paaltjes. Met een laser werd de hoogte van de houten palen bepaald. Grapje! Ik bedoel; met een tuinslang met water. Lekker 'old fashion' maar het werkt nog altijd! ’s Middags kregen we van de familie eten aangeboden. De zon begon al rond 6 uur te zakken, waardoor we het werk moesten staken. Met pijn in het hele lichaam, liters zweet te zijn kwijtgeraakt en vies tot achter de oren, liepen we terug naar de school. Na een lekkere douche (onder de tuinslang) keken we 's avonds terug op een geslaagde eerste bouwdag!

Dag 3: zondag 15 oktober

Op de tweede bouwdag begonnen we met het dak, de houten deuren en ramen. Dit werk verliep voorspoedig. Al gauw was ons huisje klaar! Toen kwam voor mij persoonlijk het mooiste moment van de hele reis, tevens ook het emotioneelste moment: het huisje werd opgeleverd. De familie kreeg van onze teamleider een certificaat dat het huisje hun eigendom was en de sleutel. Tijdens de overhandiging bedankte de familie ons hartelijk met tranen in de ogen. Op dit moment besef je heel goed dat je voor deze mensen een begin hebt gemaakt, op hopelijk een grote verandering in hun leven.

Na de oplevering van de 8 huisjes die Homeplan dat weekend heeft gebouwd, werd er afscheid genomen van de families en de TECHO vrienden! Volgende uitdaging: op zoek naar een welverdiend biertje!

Dag 4: Maandag 16 oktober

We werden de volgende dag wakker in een hotel in Leon om naar een presentatie te gaan van Homeplan en TECHO. Hier werd verteld wat beide organisaties doen voor de kansarmen in deze wereld. Na deze presentatie werd de stad Leon nog bekeken en voor een ontspannende avond zijn we afgereisd naar het strand waar we genoten hebben van een zonsondergang. ‘s Avonds zijn we met iedereen richting de karaokebar gegaan als afsluiting van een rustige dag.

Dag 5: Dinsdag 17 oktober

‘s Morgens reden wij met de bus naar Santa Julia om een bezoek te brengen aan een Community waar TECHO al jaren bezig is met verdere ontwikkelingen en waar al meerdere huizen van Homeplan gebouwd zijn. Hier zagen we dat de huizen door de bewoners geverfd waren en er al stukjes aan het huisje waren aangebouwd. Helaas was hier de week van te voren zoveel regen gevallen dat er een modderstroom was ontstaan. Door de stroom en door harde windvlagen was helaas het dak en het meubilair van de school verwoest. Toch zag je aan deze community dat ze al een stuk verder waren. Deze mensen leefden van het verkopen van koffiebonen. Ook waren ze bezig met een nieuw project: een drinkwaterput.

We eindigden het programma van deze dag met een koffietour op de berg van de Masay vulkaan en ’s avonds in Managua werd met een etentje, drankje en een muziekje samen met de teamleiders en de directie van TECHO de bouwdagen succesvol afgesloten.

Dag 6: Woensdag 18 oktober

Deze ochtend vertrokken we al vroeg naar een community in El Panama. Een grote community waar het aanzienlijk beter gaat met de bewoners sinds TECHO hen heeft geholpen. De kinderen hier gaan naar school en de meeste mensen hebben een houten of een betonnen woning.

Na een korte busreis arriveerden we in Granada. Deze stad hebben we lekker op z’n Nederlands bekeken: op de fiets! Een fiets die te klein was, waar de banden van leeg waren en waarvan de voor-rem niet werkte, maar goed. Gelukkig was ik dit gewend van thuis... 

Dag 7: Donderdag 19 oktober

De laatste dag in Nicaragua! Voordat we aan onze terugreis begonnen, zijn we nog een vulkaan gaan bekijken. We konden letterlijk tot aan de vulkaankrater met de bus komen, heel indrukwekkend. Boven rook je de zwavel en als je goed luisterde hoorde je de lava borrelen. Een mooie afsluiter van een prachtig avontuur. Een reis die ikzelf en mijn reisgenoten nooit zullen vergeten.

Daarom wil ik via deze weg alle opdrachtgevers, relaties en medewerkers van Gepla nogmaals vanuit de grond van mijn hart bedanken voor jullie bijdrage aan Homeplan. Dankzij jullie hebben wij voor diverse kansarmen een veilig thuis kunnen realiseren. Ook wil ik de directie van Gepla hartelijk danken voor deze bijzonder ervaring. Ik kan niet anders zeggen;

EEN ABSOLUTE AANRADER VOOR IEDEREEN!!!

Tom Kitzen

Opening tweede vestiging in Udenhout
31 januari 2023
Afbouwbedrijf Gepla BV (Elsloo) opent per 1 februari 2023 een tweede…
Lees meer
Kennissessie Afbouw | 1-11-2022
6 oktober 2022
Tijdens deze bijeenkomsten zoomen we met een select gezelschap in op…
Lees meer
Talentpartnership Watersley
7 september 2022
Gepla BV is Talentpartner van triatleet Mitch Kolkman! Door middel van…
Lees meer
VACATURE - Werkvoorbereider
8 juli 2022
Gepla BV is op zoek naar een nieuwe collega! Schuif jij aan en kom je ons…
Lees meer
VACATURE - (Junior) Calculator
23 juni 2022
Wegens structurele groei en uitbreiding van onze bedrijfsactiviteiten als…
Lees meer
Uit de media: Gepla BV in magazine 'Ondernemen in Limburg'
5 mei 2022
Deze week stond Gepla BV met een interview in het blad Ondernemen in…
Lees meer
Steeds meer woningbezitters versneld van het gas af
8 april 2022
Nederland heeft het doel om in 2050 een klimaatneutrale samenleving te…
Lees meer
Op pad met.... Jacques Stams
19 januari 2022
Vandaag stellen wij u voor aan Jacques Stams! Jacques is sinds september…
Lees meer
Blog | Safety Culture Ladder
7 december 2021
Met het doel het veiligheidsgedrag en -bewustzijn op de bouw te verhogen…
Lees meer
Op pad met... Rob Krux
26 november 2021
In de rubriek “Op pad met…” volgen we een aantal bekende ‘Gepla’-gezichten.…
Lees meer
Gepla BV standhouder Limburg Leads
5 oktober 2021
Limburg Leads is hét Euregionale platform waar bedrijfsleven, overheid en…
Lees meer
BLOG - Afbouwen of afbouwen
26 juli 2021
Afbouwen is een vak! Het afbouwen van gebouwen van allerlei soorten is een…
Lees meer
Experience room
17 juni 2021
Ervaren wat materiaalkeuze en afwerking van uw vloer doet met de akoestiek…
Lees meer
Interview Construsoft
31 mei 2021
Zo maakt Gepla projecten inzichtelijk, intern én voor de klant. Het…
Lees meer
Eerste 3D geprinte woning
30 april 2021
In Eindhoven is de 3 –D geprinte Milestone woning officieel overgedragen…
Lees meer
Centre Céramique
22 februari 2021
In bouwteamverband met Laudy Bouw & Ontwikkeling als hoofdaannemer heeft…
Lees meer
Uit de Media: Wand en Plafond
5 november 2020
In de recente uitgave van het blad Plafond en Wand is een heel artikel…
Lees meer
Blog | Zien is zilver
2 oktober 2020
Een belangrijk aspect en echte eyecatcher van ons bedrijfspand op Business…
Lees meer
Blog | DUUR-ZAAM
28 augustus 2020
Met 35 graden op de thermometer en het feit dat we met zijn allen toch…
Lees meer
Jack Gelissen: Duurzaam uit de crisis
29 mei 2020
Uit de media: Interview door Chapeau! Magazine met Jack Gelissen over de…
Lees meer
BLOG | Elk nadeel heb zijn voordeel
9 april 2020
Een bekende uitspraak van Johan Cruijff die me de afgelopen tijd aan het…
Lees meer
Heerschap Groep klaar voor de toekomst
1 april 2020
Familiebedrijf koos Gepla als afbouwpartner voor prestigieus…
Lees meer
Vacature: wij zoeken afbouwmonteurs!
20 december 2019
Wegens structurele groei en uitbreiding van onze bedrijfsactiviteiten als…
Lees meer
BLOG | Samenwerken is vermenigvuldigen
19 december 2019
Nog een paar dagen en het jaar 2019 ligt alweer achter ons. Een jaar waarin…
Lees meer
Werkzaamheden Jumbo Veghel afgerond!
18 december 2019
In juli maakten we bekend dat we als afbouw-partner mochten meebouwen aan…
Lees meer
Gepla BV krijgt opdracht hoofdkantoor Jumbo gegund
16 juli 2019
Gepla bouwt mee aan de uitbreiding van het hoofdkantoor van supermarktketen…
Lees meer
Nieuw logo voor Gepla!
26 april 2019
Samen met haar dienstverlening heeft het logo van Gepla BV een metamorfose…
Lees meer
Atlas gebouw TU Eindhoven
26 maart 2019
Tijdens het renovatieproject Atlas op de TU-campus in Eindhoven bleek de…
Lees meer
Samen bouwen aan het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld
10 oktober 2018
Gepla en Van Wijnen hebben in het verleden al vaker met elkaar gewerkt en…
Lees meer
Een samenwerking waar muziek in zit
29 juni 2018
“Wat heeft u hier voor een rol? U kijkt zo trots”, vroeg een gast aan John…
Lees meer
Team Gepla vertegenwoordigd op de Triathlon te Stein
25 juni 2018
Onlangs was Team Gepla vertegenwoordigd op de Triathlon in Stein! Collega's…
Lees meer
BLOG | "Van afbouwspecialist tot belevingsexpert"
8 april 2018
Reeds jaren hanteren wij als Gepla de slogan “Ervaring telt!”. Waar we in…
Lees meer
BLOG | “Wie de handjes heeft, …”
7 maart 2018
Onlangs hoorde ik een aantal ondernemers klagen over de lage loyaliteit van…
Lees meer
Gepla sleept 2 Gyproc Trophy’s in de wacht!
7 maart 2018
In maar liefst 2 van de 6 categorieën is Gepla afgelopen week uitgeroepen…
Lees meer
Reisverslag Bouwreis Nicaragua 2017
6 maart 2018
Zoals u wellicht weet, hebben wij naar aanleiding van ons 30-jarig…
Lees meer
BLOG | “Gaat niet, bestaat niet…”
17 februari 2017
Een gedurfde uitspraak (en tevens lijfspreuk) van ondernemer Richard…
Lees meer