Op het moment dat Gepla in 2015 de eerste Tekla Structures-licenties aanschafte werden alle projecten nog op papier uitgewerkt. Dit leidde niet alleen tot veel dubbel werk, maar wanneer er een nieuwe versie van de tekeningen kwam, moest er weer helemaal opnieuw worden begonnen. Yanne Gelissen, technisch commercieel adviseur bij Gepla, zag na haar opleiding Tekla Structures de mogelijkheden van het softwarepakket voor het afbouwbedrijf en nam het initiatief om het te implementeren in de werkzaamheden. Gelissen: “Nu heb je een model en daar kan je intern op verder bouwen. De werkvoorbereiders, de monteurs, iedereen werkt vanuit dezelfde bron. En we kunnen de klant precies tonen wat we opleveren en waar het geplaatst wordt.”
Gepla ontwerpt en realiseert duurzame afwerkingen en inrichtingen binnen gebouwen, waarbij het leveren van toegevoegde waarde alsmede het ontzorgen van opdrachtgevers de belangrijkste speerpunten zijn. Via een van hun grote klanten kwamen ze in aanraking met Tekla Structures. “Nadat we de eerste licenties hadden gekocht, zijn we eind 2016 echt met de software aan de slag gegaan”, vertelt Gelissen. “Dit was een grote vooruitgang ten opzichte van toen ik hier net begon met werken. Zelf heb ik geen bouwkundige achtergrond en toch had ik dankzij de gebruiksvriendelijkheid van het pakket Tekla Structures al snel onder de knie.”
Het 3D-model wordt inmiddels tijdens een groot deel van het proces en door verschillende afdelingen gebruikt. Gelissen: “Bij binnenkomst van de aanvraag zet ik het 3D-model op. Een van onze belangrijkste eisen aan een 3D BIM-pakket is dat het niet alleen 3D-tekenen is, maar we moeten er ook de benodigde output uit kunnen halen. Voor de calculatie is het voor mij belangrijk dat er een nette demarcatieset uitkomt. Deze sturen we mee met de offerte. Hierop is bijvoorbeeld de opbouw en prijs van een bepaald wandtype te zien en wordt aangegeven dat dit de rode wanden zijn op de demarcatie. Hierdoor kan de klant in een overzicht precies zien wat waar wordt geplaatst.”
Ook het bepalen van hoeveelheden is voor Gelissen een belangrijke functionaliteit: “Ik moet een totaalprijs maken en hiervoor moet ik precies weten hoeveel stuks deuren, hoeveel vierkante meter wand et cetera er nodig zijn voor het hele project. Dankzij de nauwkeurig bepaalde hoeveelheden kunnen we bovendien veel strakker het materiaal inkopen en hebben we minder afval. We hoeven niet alleen minder weg te gooien, maar ook de productie van het materiaal is niet voor niets geweest en het is duurzamer voor de monteurs. Zij hoeven dan immers geen materiaal te tillen dat uiteindelijk niet wordt gebruikt.”
“Wanneer we voor de klant aan de slag mogen en het project dus een opdracht is, gaat het 3D-model naar de werkvoorbereider”, vervolgt Gelissen. Hij of zij kan nu doorwerken in het model dat ik heb opgezet en wanneer er wijzigingen zijn, kunnen ook deze in hetzelfde model worden doorgevoerd. Hierbij kunnen de meer- en minderwerken eenvoudig bijgehouden kunnen worden. Ook de monteurs die op locatie aan de slag gaan, werken vervolgens vanuit dezelfde demarcatieset.
Een indrukwekkende werkomgeving waar Gepla recent aan heeft meegebouwd is het nieuwe kantoorgebouw van HQ Canon Production printing. Dit project was in opdracht van BAM Bouw en Techniek en in samenwerking met BroekBakema Architecten en M+R Interior Architect. Gepla was verantwoordelijk voor de productie en montage van maar liefst 55.000 strekkende meter gefineerde houten latten voor plafonds, wandbekleding, koven en trappen. Daarnaast werden ook diverse andere plafonds en alle metal-stud wanden in het gebouw gemaakt.
“Het was ideaal dat we al die kilometers hout in Tekla Structures konden maatvoeren”, vertelt Gelissen enthousiast. “Sommige stukken waren bijvoorbeeld 535 mm en andere weer 760 mm en om daar op papier een verschil in te maken is veel moeilijker. Het is daarnaast erg fijn om dit soort details in 3D te kunnen bekijken, dit helpt echt bij de beeldvorming. We hebben dan ook veel gebruik gemaakt van de organisator-functie. Hiermee hadden we op één plek toegang tot alle modelinformatie en konden we deze effectief beheren. Zo wisten we precies op welke locatie welke lengte hout moest komen en we konden in een oogopslag zien hoeveel latten we van dezelfde lengte we voor het hele project nodig hadden. Dit heeft absoluut bijgedragen aan het behalen van een mooi eindresultaat.”
Om het maximale uit de software te halen heeft Gepla in de afgelopen jaren meegewerkt aan diverse ontwikkelingen die voor iedere Tekla Structures-gebruiker vrij te gebruiken zijn. Gelissen licht toe: “We krijgen als klant de ruimte om aan te geven wat we graag terug zouden willen zien in de software. Een voorbeeld hiervan is dat we Gyproc-professional zijn en al onze gipswanden van Gyproc maken. Voor ons is het dus belangrijk dat die wandenbibliotheek in Tekla Structures beschikbaar is. Deze was er niet, maar hebben we samen met Construsoft en Gyproc opgezet.”
Over hoe Gelissen verwacht dat de software ingezet gaat worden in de toekomst vertelt ze: “Onlangs hebben nog vier collega’s een Tekla Structures-opleiding gevolgd bij Construsoft en het is de bedoeling dat we hier echt grote stappen mee gaan zetten. We willen bijvoorbeeld ook veel meer gaan werken met faseringen en het inzichtelijk maken wat al af is en wat nog niet. Daarnaast is een van de doelen om met de tijd het 3D-model ook mee te sturen naar de klant. Momenteel doen we dit nog niet, omdat we zelf vinden dat we het nog niet goed genoeg opzetten om het met hen te delen. We werken daar wel naartoe, evenals dat de monteurs op locatie straks het project in 3D op de tablet kunnen bekijken en vanuit daar kunnen werken. Het belangrijkste blijft dat we elke dag meer mogelijkheden ontdekken, we blijven ontwikkelen, en Tekla Structures wordt hierbij een steeds groter onderdeel van ons werk.”