Gepla en Van Wijnen hebben in het verleden al vaker met elkaar gewerkt en ook Ed Tuinder, projectdirecteur bij Van Wijnen, en Karel Olfers, projectleider bij Gepla, zijn geen onbekenden van elkaar. Zij het bij eerdere werkgevers, hebben de heren al diverse projecten samen tot een goed einde gebracht. “Het is prettig om te weten wat je aan iemand hebt”, aldus Ed. “Zeker bij zo’n groot en prestigieus project als dit.”
Te gast op het terrein van TU te Eindhoven vallen meteen twee dingen op: enerzijds de enorme bedrijvigheid en onafgebroken stroom aan studenten, anderzijds het gebouw waar we elkaar treffen en dat als bouwkeet fungeert. “Direct naast het gebouw waar de werkzaamheden plaatsvinden, stond een leegstaand pand dat met goedkeuring van de opdrachtgever gedurende het bouwtraject van ongeveer 2 jaar als werkplek voor de diverse partijen ingezet kon worden. Los van de prettige werkomgeving (veel ruimte, een prettig klimaat) is het ook nog eens enorm efficiënt om op deze manier te werken”, aldus Karel. “Het antwoord op een vraag vind je letterlijk aan de overkant van de gang.”
‘BREEAM Outstanding’
U leest het goed; Van Wijnen en Gepla bevinden zich samen met een aantal collega-bedrijven in de afrondingsfase van de realisatie van het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld. “BREEAM is een instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen”, vertelt Ed. “De eis voor dit gebouw is ‘BREEAM Outstanding’, de hoogst haalbare score. Voordat we hier twee jaar geleden begonnen met opbouwen, is er bijna 1,5 jaar lang gesloopt. Alleen het kale betonskelet is blijven staan. Dat was ook noodzakelijk, want in het kader van de BREEAM-score wegen feitelijk alle onderdelen van het (bouw-)project mee. Van het materiaalgebruik en de installaties, tot het hergebruik van materialen waar mogelijk, de wijze van transport naar de bouw toe en de wijze waarop afval wordt weggevoerd. Alle facetten zijn van invloed op de score. We hebben zelfs openingen in de gevel gerealiseerd waar vleermuizen en gierzwaluwen kunnen huisvesten.”
Topsport
Topsport dus in alle opzichten. “Ook qua omvang van het project”, vervolgt Karel. “20.000 m2 plafonds in diverse soorten en afmetingen, 5700 meter getimmerde koven, 13.000 m2 metal stud wanden in diverse samenstellingen; zomaar een paar kengetallen die de omvang van dit project aardig schetsen. Op dit moment zijn hier nog ongeveer 20 medewerkers van Gepla fulltime aan het werk, maar op momenten hebben we hier met 50 man gewerkt.”
Een goed begin,…
Van Wijnen heeft bij dit project al in een vroeg stadium haar partners uitgezocht. Een aanpak die noodzakelijk is bij dit soort tenders, waarbij je inschrijft op basis van een definitief ontwerp (DO). “De opdrachtgever geeft aan welke richtlijnen van toepassing zijn op het gebouw en wij als hoofdaannemer dragen de verantwoording over het uitvoeringsontwerp (UO)”, aldus Ed. ”Feitelijk krijg je dus een programma van eisen en wij, samen met onze partners, vertalen dat programma naar een fysiek gebouw. Het is enerzijds een fijne manier van werken waarbij je relatief veel vrijheden hebt om vakkennis en ervaring in te brengen, anderzijds vraagt het ook veel van je organisatie. Je moet continu kunnen aantonen dat je voldoet aan alle gestelde eisen.”
Gepla heeft in de tenderfase al een actieve bijdrage geleverd en meegedacht over de invulling van het project. “Samen zijn we zo tot het beste uitvoeringsontwerp gekomen, het ontwerp waarmee Van Wijnen als hoofdaannemer en Gepla als onderaannemer uiteindelijk ook de opdracht gegund heeft gekregen”, aldus Karel.
Zelfde DNA
“Wat mij is opgevallen, is dat Gepla zich gedurende het hele traject aan de planning heeft gehouden”, vervolgt Ed. “Ondanks diverse tegenslagen en onvoorziene omstandigheden was Gepla altijd een ‘rots in de branding’, een vaste kracht waar je op kon bouwen. Ik zie veel overeenkomsten in de mentaliteit van de mensen van Gepla en Van Wijnen. Beiden tonen een bepaalde mate van eigenaarschap en willen er alles aan doen om een project tot een goed einde te brengen. Natuurlijk heeft dat enerzijds met mentaliteit te maken, maar zowel Van Wijnen als Gepla heeft het creëren van een fijne sfeer en tevreden mensen ook écht hoog op de agenda staan. Zo hebben we hier de afgelopen 2 jaar samen met de collega’s van Van Wijnen en Gepla een aantal gezamenlijke teambuilding-activiteiten georganiseerd en hebben we een keer de partners van onze mensen uitgenodigd om op de bouw te komen kijken. Het lijken kleine dingen, maar ze zorgen voor begrip thuis en een goede sfeer op de werkvloer. Daar plukt iedereen de vruchten, iedere dag weer”.
Voor herhaling vatbaar
“Typisch bij het evalueren van een samenwerking is dat men vaak vooral stilstaat bij de zaken die níet goed zijn gegaan,” sluit Ed af. “Daar ligt vaak de focus, terwijl 99% van de zaken wel gewoon goed en volgens planning gaan. Zo ook in dit geval en ik vind dat echt een bijzondere prestatie van de collega’s van Gepla. Dat mag ook wel eens gezegd worden, toch?”