Met 35 graden op de thermometer en het feit dat we met zijn allen toch enigszins beperkt waren, heb ik weer eens goed kunnen mijmeren tijdens de zomervakantie. Hoe ontstaan woorden nu eigenlijk? Om maar eens ‘duurzaam’ als voorbeeld te nemen. Iets wat eigenlijk positief zou moeten zijn lijkt, zeker voor ons Nederlanders, met een negatieve lading te beginnen: DUUR. Terwijl de samenvoeging feitelijk een andere betekenis heeft. Het is een samenstelling van 'duren' en het achtervoegsel '-zaam'. Letterlijk dus 'de neiging hebbend te duren’.
Als we naar onze bebouwde omgeving kijken, is het vertrekpunt voor duurzaamheid eenvoudig: waarderen wat er al is. Jarenlang hebben we bestaande bebouwing gesloopt omdat het op enig moment niet meer voldeed aan de norm en wensen. Hiervoor in de plaats kwam nieuwbouw die wél voldeed aan de op dat moment geldende eisen. Echter, ook niet méér dan dat, want dan zou het weer te duur worden. Gelukkig zien we het tij keren en hergebruiken we steeds vaker de bestaande bouwkundige schil om met het inbouwpakket het gebouw een 2e leven te geven.
Vaak is dat overigens niet de meest eenvoudige oplossing. De bouwkundige uitdagingen die hierbij komen kijken vergen meer voorbereiding en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het vergt tevens lef en visie om meteen een stap extra te doen en ervoor te kiezen daadwérkelijk duurzaam te renoveren.
In de woningbouw staan we met zijn allen de komende jaren voor een enorme uitdaging. Er gaat geen week voorbij of berichten in de media bereiken ons over het enorme woningtekort. Thuiswerken heeft een vlucht genomen, kantoren zullen (deels) leeg komen te staan. Transformatie zal hierdoor binnen de stedelijke gebieden een belangrijke rol gaan spelen. Daarnaast is een relatief groot deel van de Nederlandse woningvoorraad gedateerd. Ruim 11% werd gebouwd in de periode 1970-1974. De gemiddelde leeftijd van woningen is momenteel 38 jaar. Duurzaam betekent ook dat we al deze woningen blijvend interessant moeten maken voor de huidige woningzoekende, anders zal er een mismatch ontstaan die de problematiek alleen maar groter maakt.
Gepla heeft samen met Saint-Gobain Gyproc een innovatief concept, gericht op comfortabel wonen met een verantwoord energieverbruik. Dit concept heet ActiveWarmth. Over duurzaam gesproken…
WILJO MACKUS
Technisch Commercieel adviseur / ActiveWarmth specialist
T. 088 - 324 81 41