Wordt de Safety Culture Ladder een echte gamechanger? In theorie zeker, maar de vraag is of de praktijk de benodigde ruimte biedt. Wat die Safety Culture Ladder precies is? Met het doel het veiligheidsgedrag en -bewustzijn op de bouw te verhogen hebben een aantal grote, toonaangevende opdrachtgevers de zogenaamde Governance Code Bouw ondertekend. Hierin is onder andere afgesproken een bepaald niveau van veiligheidsbewustzijn bij (onder)aannemers verplicht te stellen. Deze verplichting wordt middels de Veiligheid in Aanbesteding (ViA) geborgd. Afhankelijk van het risiconiveau en de contractwaarde staat voorgeschreven welke eisen voor een (onder)aannemer per 1 januari 2022 zullen gelden.
Voor onze werkzaamheden is een zogenaamd Approved Self-Assessment een vereiste. Deze zelfevaluatie moet op basis van het handboek Safety-Culture Ladder NEN worden uitgevoerd en worden getoetst door een ladder certificerende instelling (LCI). Afgelopen vrijdag heeft deze toetsing bij Gepla BV door de TUV plaatsgevonden. Uit deze audit is gebleken dat Gepla BV de zelfbeoordeling, de GAP analyse en het actieplan volgens de eisen uit het NEN handboek Safety-Culture Ladder versie 4.0 d.d. december 2020 heeft uitgevoerd.
Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar net zo belangrijk is dat we uit de evaluatie en GAP-analyse handvaten hebben gekregen waarmee we aanvullende stappen op het gebied van veiligheid kunnen zetten. Onze missie omvat namelijk het leveren van “best in class” prestaties en daar horen ook uitstekende veiligheidsprestaties bij.
Terug naar de vraag of die Safety Culture Ladder een echte “gamechanger” wordt. Indien een goede veiligheidsperformance en -cultuur uiteindelijk bijdragen aan een betere concurrentiepositie, dan is dat mijns inziens een prima ontwikkeling! In de praktijk echter blijkt nog te vaak dat de laagste prijs het belangrijkste criteria is waarop (onder)aannemers worden geselecteerd. Slechts als we samen daadwérkelijk bereid zijn om die cultuur te veranderen, dan kan de Safety Culture Ladder een echte “gamechanger” zijn. Eentje die alleen maar winnaars kent.
Jack Gelissen
directeur Gepla BV